Foto

Vackra väggar med svartvita fotografier

Svartvita bilder är både vackra och intressanta och tillför ett tidlöst intryck som färg aldrig kan matcha. I många fall är det nästan omöjligt att avgöra när bilden har tagits och dessutom passar en gråskala alltid in i hemmet. Du kan ha färgglada möbler och väggar eller ett strikt och spartanskt hem – svartvita foton är alltid spännande.

För en snygg och stilfull bostad kan du välja svartvita posters i ramar när du ska dekorera och se till att motiven passar hemmet och din personlighet. Föredrar du konstnärligt och abstrakt, mer dokumentära foton eller geografiska platser? Tycker du att det är kul med porträtt av djur och människor eller vill du kanske rentav blanda bilder i färg och svartvitt? Möjligheterna är oändliga och med tiden kan du tillföra eller ta bort, byta platser eller experimentera med den övriga heminredningen för att ge bilderna en extra dimension.

Fota själv i svartvitt

Om du gillar att fotografera kan du också gå in för att jobba med svartvitt. Rent tekniskt innebär det att du arbetar i en så kallad gråskala där bildernas beståndsdelar utsatts för olika exponering. Har du valt att fota i stark exponering blir bilderna mycket ljusa medan låg exponering ger mörker. Idealet är att hitta den perfekta balansen men många fotografer tycker också om att leka med ljuset i förhållande till motivet. Ger du starka kontraster blir fotot enbart svart och vitt och resultatet mycket dramatiskt medan låg kontrast ger ett mjukare och mer drömlikt resultat.

För att se exempel på hur olika fotografer och konstnärer arbetar med svartvitt kan du gå in på Moderna Museets arkiv eller besöka olika fotoutställningar på gallerier eller fotomuseum. Du kan också hitta inspiration i tidningar och böcker, eller att se på berömda svartvita filmer för att verkligen få ta del av gråskalans effekt på bilder och ditt sinne.

Relationen mellan färg och gråskala

Många kameror låter dig välja mellan att fota i svartvitt eller färg och till det kommer olika bildbehandlingsprogram som låter dig konvertera färgbilder till gråskala. För att verkligen lyckas med bilderna är det alltid bäst att fota i det läge som du vill att slutresultatet ska bli, eftersom ljus och kulörer får annorlunda och ibland oväntade effekter när du tar bort färgen i efterhand. Ett par naturfärgade läppar blir nästan osynliga medan en djupröd ballong ser svart ut.

För några år sedan rådde en stor inredningstrend där allt skulle göras i svartvitt, till och med barnrum, medan det för närvarande är mycket populärare med blandningar eller med naturfärger. Oavsett om du sätter upp egna bilder eller köper färdiga posters kan det vara kul att ge utrymme för extra kreativitet genom att göra annorlunda projekt. En stor tavelvägg med ett genomgående tema över vardagsrumssoffan, en utställning i hallen från en viss plats eller bilder på mat och dryck i köket gör sig alla väl i svartvitt.