Foto

Hur hörlurar kan förbättra dina bilder

Att fotografera handlar bokstavligen om att ”skriva i ljus” enligt ordets betydelse på grekiska, och för en fotograf är ljussättningen det allra viktigaste. Utan rätt ljus blir bilden inte bra eller åtminstone inte som fotografen planerat. Fotografi är framförallt en visuell konstform, både för utövaren och betraktaren, men även andra sinnen kan påverka kvaliteten på bilderna.

Det är ett vetenskapligt faktum musik påverkar lyssnarens humör och känslor. För en fotograf kan det vara en enorm fördel att skaffa ett par bra bluetooth hörlurar eller en trådlös högtalare, av flera anledningar. Läs mer om hur du som fotograf kan förhöja ditt fotograferande med hjälp av ljud.

Fördelar för fotografen

Som fotograf kan du syssla med många olika slags teman och motiv, allt från fester och sport till natur och porträtt. Vissa gillar att fota allt möjligt medan andra vill vara mer specialiserade. Om du är intresserad av naturfoto är ett par hörlurar ofta en enorm hjälp då de håller dig sällskap under långa färder och vandringar. Du kan också lyssna på radio eller musik medan du väntar på att ta den perfekta bilden, men tänk på att inte ha för hög volym då du kan missa annalkande djur.

Förutom själva fotandet kommer du också spendera en hel del tid framför datorn då du inte bara ska sålla bland alla bilder utan eventuellt också redigera dem. Det här tar mycket längre tid än själva fotograferandet och medan vissa tycker att det är kul anser andra att det är mördande tråkigt. Med bra musik, en intressant podcast eller en spännande ljudbok blir arbetet lättare och du kanske till och med inspireras till nya idéer och motiv.

Musik och ljud för modellen

Ska du fota modeller kan musik bli ett smart sätt att få dem att slappna av och bli mer naturliga på bild. Det är mycket vanligt att folk blir nervösa när de ska fotograferas och det leder ofta till spända ansiktsuttryck och stela leenden. Fråga vilken musik de gillar bäst och låt dem lyssna medan du fotar. Här är det extra fördelaktigt med trådlösa lurar då du slipper redigera bort sladdar efteråt och modellen kan röra sig mer fritt.

Musik och ljud kan även inspirera dina modeller att röra sig på ett visst sätt. Du kanske vill att en grupp ska visa specifika gester eller posera teatraliskt. Vill du att de ska se ut som ett rebelliskt gäng kan du ösa på med Sex Pistols eller hårdrock på din bärbara högtalare och är du ute efter yogaposer eller graciösa dansrörelser kan indisk musik eller Svansjön ge dig önskade resultat. Till och med klassiska bröllopsbilder där hela släkten ska fotas kan bli bättre med musik då du exempelvis kan få dem att sjunga med i texten, vilket kommer leda till olika ansiktsuttryck och ett generat, men samtidigt, naturligt skratt. Det gäller att vara underfundig som fotograf, och därför kan hörlurarna eller högtalarna bli dina bästa assistenter.