Bilder Foto Kameran

Undervattensfotografering

Att fotografera under vatten kan skapa häftiga effekter och unika bilder. Av förståeliga skäl krävs det dock en del specialutrustning för att genomföra detta. Professionella fotografer använder sig oftast av en särskild kamera som är inbyggd i ett trycksäkert undervattenshus. Vissa fotografer tillverkar dessa själva, men de finns också att köpa. Den klassiska kameratillverkaren Nikon har till exempel tillverkat en särskild undervattenskamera som de kallas Nikonos, och som klarar av att fotografera på 50 meters djup. Det finns dock billigare lösningar för amatörer som vill prova undervattensfotografering. Man kan till exempel köpa ett separat kamerahus avsett för fotografering vid snorkling (det vill säga nära ytan) som rymmer en vanlig systemkamera.US_Navy_120209-N-XD935-302_Mass_Communication_Specialist_1st_Class_Shane_Tuck,_assigned_to_the_Expeditionary_Combat_Camera_Underwater_Photo_Team,_c

När man fotograferar under vatten finns det vissa saker man kan tänka på för att få bra bilder. En av de viktigaste sakerna, inte bara för bildernas skull utanför för fotografens säkerhets skull, är att fotografera i vatten som man känner till mycket väl och känner sig trygg i, till exempel en grund sjö eller en pool. För att få en bra bild ska man också tänka på att fotografera på en dag när man har tillgång till mycket solljus – en solig sommardag skapar de bästa förutsättningarna. För att skapa särskilt vackra, unika eller konstiga effekter finns det också flera saker man kan göra. Att till exempel fotografera modellen underifrån, upp mot ytan, gör att man får med så mycket som möjligt av det naturliga ljuset. Av samma anledning är det bra att hålla sig ganska nära ytan, och inte simma för djupt. Prova också att leka med rekvisita och föremål i bilderna. Under vattnet kan man till och med skapa föremål själv, till exempel genom att blåsa luftbubblor. De kan bli ett intressant inslag i bilden.

Risken med att fotografera under vatten regelbundet är att man kyler ner sig, och nedkylning kan leda till förkylningar eller andra sjukdomar om man har en infektion i kroppen. Det kan därför som fotograf vara betryggande att veta att man kan tala med en läkare oavsett var man befinner sig med hjälp av KRY.se, där man kan få en diagnos, recept och råd av en läkare via ett videosamtal. För att förebygga förkylningar och annat är det bra att träna simning regelbundet som undervattensfotograf.

Taggar

, ,