Bilder Foto

Sportfotograf – så går det till

I takt med att kameror blivit alltmer utvecklade har också intresset ökat för foto och bild. Det finns många hobbyfotografer i Sverige men även fotografer som fotar på heltid, som ett heltidsjobb. Många professionella fotografer väljer att vara frilansare vilket innebär att de ofta arbetar på ett projekt under en kortare tid. På så sätt kan de arbeta för flera olika företag under ett år. Vissa projekt är längre och sträcker sig över flera månader medan andra är kortare på några veckor. Inom fotografi finns det många områden man kan välja att fokusera på i form av porträtt, landskap och sport för att nämna några få. Att ta bilder när ett föremål eller en person rör på sig är inte det lättaste. För att få klara och skarpa bilder i fokus är det därför viktigt att fotografen är duktig och har de rätta inställningarna på kameran. När man tar en bild vill man fånga och förmedla en känsla till tittarna.

Lyckas inom fotografering

När det kommer till kvinnliga sportfotografer finns det inte så många aktiva då det är en mansdominerad bransch. Därför är det extra kul att svensken Linnea Rheborg har fått en praktikplats med fokus på just sportfoto på en av världens största sportbyråer, Getty Images. En praktikplats är ett bra sätt att komma in i branschen och få lära sig mer. Speciellt när man får jobba med en mer erfaren fotograf som kan ge tips och råd man skall tänka på. När det handlar om fotografering är det viktigt att hitta sin egna stil och nisch för att ens foton skall sticka ut ur mängden. Fotografer är inte bara de som tar kortet utan de är även de som redigerar bilderna i efterhand och tar bort störande objekt eller ändrar på färgerna i bilden. Det kräver att man som fotograf är bra på bildredigeringsprogram som Photoshop, Lightroom och liknande för att kunna få till så fläckfria bilder som möjligt. Här kan man också fixa sitt egna filter på de bilder man tagit för att få ens bilder skall få samma röda tråd.

Tips för fotografering

Sport är ett hett ämne som intresserar folk från världens alla hörn. I tidningar har ofta sport en alldeles egen sektion och precis som alla andra bilder som publiceras krävs det att bilderna är i bra kvalité. Exempelvis skall man kunna se detaljer på nfl kepsar trots att spelarna kanske rör sig i full fart. När man fotar handlar det om att fota med rätt fokus, ljus och slutartid. Det sistnämnda är speciellt viktigt när man fotar motiv som är i rörelse då kortare slutartid ger bättre skarphet och fokus. Många använder sig av auto-inställningarna men har man en bra kamera är ett tips att leka runt lite med de olika inställningarna för att hitta det som passar ens motiv och ljus bäst. När det kommer till rörande objekt finns det ofta en knapp som är till för rörliga objekt och den kan vara bra att börja med ifall man inte har så mycket kameraerfarenhet.