Bilder

Så lyckas du med barnfotograferingen

Att kunna ta lyckade bilder på barn är ett måste för alla som vill vara verksamma som fotografer. Även föräldrar som inte har tänkt livnära sig på fotografering kan ha stor glädje av att veta lite mer om hur man tar lyckade bilder på sina barn. Att ta perfekta bilder på småttingarna är en konst. De flesta som någonsin kommit i kontakt med barn vet att de inte är så lätta att kommendera att sitta i en viss position, och det är inte heller så enkelt att få dem att göra något på beställning. När man ska ta bilder på barn gäller det därför att kunna fånga ett spontant ögonblick. Det kan man göra på flera olika sätt. Först och främst behöver du förstås en bra kamera, och om du har lite kameravana sedan tidigare kan du utnyttja den för att få rätt inställningar utgående från miljön du ska fotografera barnet i.

Värna om barnets integritet

När du ska ta bilder på barn är det bra att fundera på hur du planerar ta dem. Eftersom barn är just barn kan de själva inte alltid meddela vilka positioner eller kläder de är bekväma i. Ditt jobb som fotograf är att se till att barnet känner sig bekvämt. Så länge barnet känner sig tryggt kan du också vara säker på att resultatet kommer bli mycket bättre. Om du inte känner barnet sedan tidigare är det klokt att inleda fotograferingssessionen med att prata med barnet och kanske leka lite med honom eller henne. När du gör det bygger du ett förtroende som kommer komma väl till hands när själva fotograferingen inleds. När du tar fotografier på barn är det också viktigt att känna till vilken lagstiftning som gäller. Det har kommit nya lagar 2018 som reglerar vilka typer av bilder som får spridas. Vill du använda fotografierna för att marknadsföra dina tjänster till andra eventuella kunder ska du alltså se till att be om föräldrarnas godkännande innan du publicerar något på din eventuella hemsida.

Använd olika typer av rekvisita

För att få riktigt bra bilder på barn ska du investera i olika typer av rekvisita. Dels gör de att bilderna känns mer lekfulla och intressanta, dels gör de att barnet har något att sysselsätta sig med när du fotograferar. Du kan skaffa olika leksaker som både ser trevliga ut och som är roliga att pyssla med. Något annat du behöver tänka på är vilka typer av möbler du vill använda. Det kan exempelvis vara bra att ha någon typ av fåtölj som är bekväm att sitta i och som gör sig bra på bild. Du kan bland annat hitta olika varianter på bäddfåtölj.se som lämpar sig utmärkt för barnfotograferingar. När du använder rekvisita på bilderna ska du också vara noga med att inte ha för många prylar på en och samma bild. Det räcker ofta gott och väl med en eller två föremål. Använder du fler än så finns det en risk för att bilden blir för detaljerad.