Foto

Ljussättning

När du ska fotografera är ljussättning A och O. Det handlar om att använda sig av naturligt dagsljus eller att om att utnyttja ljus från en blixt eller studiolampa. Det är upp till dig att pröva vilken ljussättning som passar bäst för ditt ändamål. Att fotografera en person vid ett fönster är ett enkelt sätt att pröva hur dagsljus kan användas för att ljussätta ett personporträtt. När du känner att du har kontroll över hur du ska fota i dagsljus kommer du snart vilja gå över till blixtar för att själv kunna kontrollera ljussättningen.

Ta kontroll över ljuset

Dagsljus i all ära men det är inte alltid som vädret tillåter rätt ljus, och speciellt vid våra breddgrader är dagsljus svårt att arbeta med under den mörka delen av året. Istället är blixtar och lampor ett sätt att ha total kontroll över ljuset när och hur du vill. Se fem sätt att ljussätta porträtt och du kommer snart att få ett hum om vilken skillnad det gör för ansiktet. Att förändra ljuset är som att måla med skuggor, när det gäller ansiktsfotografering. Just vid personporträtt är det alltså viktigt att få till rätt ljussättning för att du och personen som fotas ska bli nöjd med resultatet.

Utrustning du behöver

Det finns olika typer av ljuskällor du kan använda hemma eller i din studio, blixtar eller studiolampor är två exempel. En blixt kopplar du antingen trådlöst eller med synkkabel till din kamera. Dessutom kan du enkelt kontrollera ljusstyrkan. Nackdelen är att du kan se hur ljuset faller på personen först när bilden är tagen i kameran. En studiolampa lyser hela tiden vilket gör att du kan se hur ljuset faller innan du trycker på avtryckaren. Men studiolampor tenderar att bli för varma och det kan snabbt bli svettigt för personen framför kameran. För en mindre summa kan du hyra utrustning och testa dig fram innan du bestämmer dig för ett köp.