Foto

Objektiv för olika tillfällen

Det kan vara väldigt svårt att veta vilka objektiv som passar för olika tillfällen och olika motiv. I denna text ska jag förklara och ge några konkreta tips på hur du ska gå tillväga när du väljer objektiv för att få ut så mycket som möjligt av dina fototillfällen. De vanligaste objektiven är vidvinkel, normal, tele och macro. Sen finns dessa antingen som fasta eller med zoom. Objektiven finns alla i olika prisklasser, från ett par tusen kronor till en hel förmögenhet och det är främst kvalitet och funktion som avgör vad prislappen landar på.

Rätt objektiv till rätt tillfälle

Här kommer några tips för dig som vill fotografera månen. För att få en närbild på månen som ger dig rikligt med detaljer, kommer du behöva ett Group of Camera Lensesteleobjektiv med en brännvidd på minst 300 mm. Du kan använda internet för att ta reda på när nästa fullmåne ska vara. Använd en tripod så att kameran är helt stabil när du tar din bild, då undviker du att bilden blir suddig på grund av skakiga händer. Vidvinkelobjektiv används ofta vid landskapsfotografering då det ger en möjligheten att få med så mycket som möjligt i en och samma bild. Är du ute efter att fånga detaljer av små motiv som insekter eller växter? Då är det ett makroobjektiv du ska använda.

Andra objektiv för andra tillfällen

Är du ute på en promenad och vill ta med kameran ifall det skulle dyka upp något bra fototillfälle, men inte vill släpa med dig 5 olika objektiv? Då kan det vara en bra ide att ta med ett normalzoom objektiv, som fungerar för de flesta sorters bilder då det ger en möjligheten att zooma in och ut. För porträttfotografering kan du använda dig av ett normal- eller teleobjektiv med stor bländaröppning. Då hamnar du på ett lagom avstånd ifrån personen du ska fotografera och med den stora bländaröppningen kan du lätt få bakgrunden ur fokus vilket ger ett tydligare och bättre fokus på personen du fotograferar.