Inredning

Framtidens fotografi

Tekniken inom fotografi utvecklas allt snabbare och det finns mycket som kommer att kunna åtgärdas både vid själva fototillfället och efter att fotot är taget. Den digitala tekniken är på frammarsch och inom de närmsta låt säga 10 till 20 åren kommer den att revolutionera hela fotograferandet. Efter att ha använt oss av analog fototeknik i mer än 150 år kommer nu computational photography. Kameran kommer att samla mer och mer information om motivet. Med den informationen kan vi sedan skapa bilden i datorn och få otroliga resultat.

Skakningsoskärpa

Ett vanligt problem vid fotografering är skakningsoskärpa, något som är vanligt när man fotograferar i mörker. Detta har redan lösts lite smått genom högre iso-värden, men ändå blir det inte riktigt bra. Antingen blir det oskarpt eller för mörkt. Den digitala lösningen på problemet är att använda färgen och kontrasten från det oskarpa fotografiet och kombinera det med det skarpa fotografiet som är mörkt och kontrastlöst. Tekniken fungerar lika bra på rörelseoskärpa, det vill säga när motivet rör sig. Till exempel när man vill fotografera sitt barn utklädd till påskkärring tillsammans med traktens övriga ungar, hoppandes och skuttandes.

Efterfokusering

Något annat som kommer att revolutionera fotograferingen är möjligheten till efterfokusering. Att kunna bestämma var skärpan ska ligga i efterhand. Ingen mer trist bakgrund i fokus. Inga fler avvägningar mellan skärpedjup och bländare. Tekniken som tillåter detta är egentligen bara en bricka med en massa hål i, som placeras mellan kameralinsen och sensorn. Detta kallas ljusfälts-fotografi: och kommer troligen att bli en valbar bländarinställning på kommande kameror. Datorn kan sedan med hjälp av matematik bakvägen räkna ut hur ljuset skulle ha träffat kameran vid en annan inställning av fokus. Den här tekniken kommer att gynna framför allt övervakningskameror, men också mikroskopbilder.

Andra intressanta tekniker

En annan intressant teknik som är i kommande är att kunna ta bort störande objekt ur ett fotografi. Man berättar helt enkelt för datorn vilken del av fotot man vill ta bort och ber sedan datorn att ersätta det borttagna med något passande. Här behöver datorn använda sig av ett gigantiskt bibliotek av bilder. Datorn kommer sedan själv att hitta det som är tillräckligt äkta att ersätta den borttagna biten med. Inga mer trädtoppar eller telefonledningar i förgrunden alltså. Gigapixelfotografier är också i kommande. Ta ett foto på ett landskap och gör en egen tapet. Med den höga upplösningen kommer varje detalj att synas. Valfritt iso är något vi också snart kommer att få se. Eftersom iso bara är en signalförstärkning kommer det bli möjligt att välja iso i efterhand, genom att kamerorna registrerar fotografiet i en serie olika iso-värden när bilden tas. Fördelen blixt-icke blixt är något som håller på att lösas. Snart går det att kombinera skärpan från blixten till det vackra ljuset utan blixt och problemet med brus och fel vitbalans försvinner. Det finns många nyheter när det gäller kameror och digital teknik. Det är bara att vänta tills produkterna släpps på marknaden.