Foto

Fotogenique

Känner du någon som alltid blir bra på bild? Kanske är det du själv som blir positivt överraskad varje gång som du ser ett foto av dig själv. I så fall är det för att du eller din kompis är fotogenisk. Det är ett ord som kommer från franskans photogénique och beskriver en person som ofta lyckas visa upp sin bästa sida på fotografier. Den som glatt hoppar in i bild när kameran åker fram och avundsjukt får alla blickar när resultatet är klart brukar vara fotogenisk, och det är ofta en egenskap som är medfödd och svår att träna upp.

 

Att vara fotogenisk behöver inte nödvändigtvis korrelera med utseende i riktiga livet. Snarare kan det vara aspekter som gör att en fotogenisk person lyckas bli bättre på bild än vad han och hon utstrålar i verkligheten. Det kan ha med ansiktsdrag och fysik att göra, men det finns också många andra faktorer som spelar in för att en person ska bli bra på bild. En sådan sak är ljuset, som tenderar att jämna ut ojämnheter i ansiktet och ge oss ett annorlunda utseende. Det förhöjer attraktionskraften hos vissa mer än hos andra – så det enkla svaret är att några helt enkelt är bättre lämpade för att bli fotograferade.DSC_4739

 

Diskussioner om utseende och skönhet har alltid förbryllat oss. Skönheten ligger i betraktarens öga, brukar det heta – men ändå har vi lagt mycket kraft på att hitta en objektiv måttstock för att mäta estetik. I modetidningar och i konstvärlden får vi ofta veta vad som anses vara snyggt enligt konsensus, och man har faktiskt gjort matematiska försök att bedöma hur estetik kan beräknas. Ett sätt är att räkna ut gyllene snittet. Genom att använda dig av en linjal och en passare kan du få fram hur bilden ska hitta symmetrin för att appellera maximalt till den som tittar.

 

Att fotogeniska personer inte alltid bedöms som attraktiva i verkligheten har vi redan konstaterat, men faktum är att även det motsatta kan vara sant. Någon som anses vara attraktiv i verkliga livet behöver inte nödvändigtvis vara det på bild. Det kan handla om att attraktion har mer än det rent estetiska att göra – utstrålning, självförtroende och hållning kan påverka vår bild av en människa, vilket inte alltid syns på ett fotografi. Om du är en av många som tycker att du aldrig blir bra på bild ska du inte oroa dig i onödan: det behöver inte säga något om din attraktionskraft i verkligheten.