Foto

Bli bra på att fotografera

När digitalkamerorna blir billigare för varje dag som går är det allt fler som gör fotografering till sin hobby. Medan fotonöjet tidigare var reserverat för de som orkade ägna kraft och energi åt att stå i mörka rum och framkalla suddiga bilder på traditionellt vis är dagens fotografering betydligt enklare att ägna sig åt. Vissa av oss tar bara bilder på släktmiddagar och semestrar för att föreviga fina minnen, och då räcker det gott att låta kameran göra jobbet åt en. Dagens digitalkameror är så pass lättmanövrerade att även den med minimal erfarenhet av fotografering kan ta acceptabla bilder – och se resultatet direkt i LCD-skärmen på kamerans baksida.

 

För många är dock inte enstaka familjeporträtt och strandbilder tillräckligt för att mätta fotografilusten. I så fall erbjuder dagens kameror möjligheten att utvecklas rejält som fotograf – utan att behöva ta dyra kurser eller köpa onödigt avancerad utrustning. Faktum är att priserna på bra kameror har sjunkit stadigt de senaste åren, och det går nu att få en högkvalitativ kamera – med stor utvecklingspotential – för bara ett par tusenlappar. När du har utrustningen är det bara upp till dig att bestämma hur bra du vill bli på att fotografera, och med några enkla första steg kommer du snabbt igång.

 

När du inleder din karriär som hobbyfotograf är just kameran din viktigaste vän, och för att kunna utnyttja den maximalt gäller det att du känner den utan och innan. Se därför till att du vet precis vilka funktioner som kameran erbjuder – det står ofta utförligt i bruksanvisningen. Det är också ett tips att lära sig lite grundläggande fotorelaterade termer, som slutare och bländare. Det hjälper dig att utvecklas när du har tröttnat på att endast fotografera i automatläget. Nästa steg är att börja träna. Digitalkameror har ju jämfört med analoga kameror den stora fördelen att du kan se resultatet direkt – och ta en ny bild om du är missnöjd med resultatet. På så sätt får du omedelbar feedback på dina foton.green-nature-wallpaper1

 

Mycket av fotokonsten går att lära sig i böcker eller på internet, men det finns också andra aspekter som spelar in i hur lyckad din bild blir. För att ha någonting att fota krävs det att du ständigt är på din vakt och letar efter potentiella motiv. En bra fotograf ser till att aldrig låta ett fototillfälle gå honom eller henne förbi, och du vet aldrig när det uppstår. Det finns också mer konkreta råd – som att bilder oftast blir bäst på morgonen tack vare det mildare ljuset, eller att du borde försöka zooma ut eftersom det leder till en bättre bildkvalitet – som kickstartar din fotokarriär och ser till att dina bilder förbättras avsevärt.